Universitatea

ARHEOLOGIA DIN TRANSILVANIA
HOME English version
MEMBRII : REVISTA : ŞANTIERE ARHEOLOGICE : CĂRŢI :CURSURI : FORUM : CĂUTARE

BIBLIOTHECA SEPTEMCASTRENSIS

V

CERCETĂRI ARHEOLOGICE ÎN PEŞTERA CAUCE (II)

(sat Cerişor, comuna Lelese, judeţul Hunedoara)

Autori: Sabin Adrian LUCA,Cristian ROMAN, Dragoş DIACONESCU, Horia CIUGUDEAN, Georgeta EL SUSI, Corneliu BELDIMAN ISBN 973-590-995-2,Cu contribuţii de: Diana STANCZ, Prelucrare Web: Cosmin Suciu; Powered by: Institutul pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural Transilvanean în Context European (IPTCE)

CUPRINS

CUVÂNT ÎNAINTE

Activitatea de prelucrare a materialelor arheologice rezultate în urma campaniilor de cercetare sistematică a peşterii Cauce a durat mai mult decât ne aşteptam iniţial. Astfel că dacă cercetarea propriu-zisă nu a durat mai mult de două luni (puse cap la cap), prelucrarea complexă a artefactelor şi resturilor descoperite a durat mai bine de 4 ani. Rezultă o monografie complexă a unui sit de peşteră, poate una dintre cele mai sistematice abordări de până acum a unui astfel de sit arheologic. Spunem aceasta deoarece pe lângă analiza „clasică”, arheologică – bazată în special pe cercetarea stratigrafiei orizontale şi verticale şi modului de formare a acesteia – s-au mai realizat şi studii pe ceramică (tipologie, stilistică, analize statistice şi de tehnologie), unelte de piatră cioplite (tipologie, surse de materii prime, mod de realizare) şi unelte din os şi corn (tipologie, materii prime, mod de realizare). Am mai realizat şi un studiu – complex spunem noi – asupra aşezării şi modului de formare a peşterii, dar şi a peşterilor din arealul de est a munţilor Poiana Ruscă. S-a analizat sedimentul din peşteră pentru a se realiza o scală sporo-polinică. Din păcate acest studiu a rămas, deocamdată, nepublicat. În sfârşit, s-a realizat o încadrare culturală şi cronologică completă şi complexă a celor şapte niveluri de depunere preistorică.

Credem că acest volum, al doilea dedicat peşterii Cauce, va crea o imagine şi mai complexă asupra cercetărilor pe care eu şi echipa cu care colaborez le realizează pentru cunoaşterea realităţilor etno-culturale din sud-vestul Transilvaniei în preistorie – şi nu numai.

Sibiu la 1 iunie 2005

 

Prof.univ.dr. Sabin Adrian LUCA